Robot yardımlı cerrahi olarak da adlandırılan robotik cerrahi, cerrahların birçok karmaşık prosedürü geleneksel tekniklerle mümkün olandan daha fazla hassasiyet, esneklik ve kontrol ile gerçekleştirmesine olanak tanır. Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlar genellikle minimal invaziv cerrahi (küçük kesilerle gerçekleştirilen prosedürler) grubunda yer alır . Bazen bazı geleneksel açık cerrahi prosedürlerde de robotik cerrahi yöntemler kullanılır.
En yaygın kullanılan klinik robotik cerrahi sistem, bir kamera kolu ve bunlara bağlı cerrahi aletler bulunan mekanik kolları içerir. Cerrah, ameliyat masasının yanında bir bilgisayar konsolunda otururken kolları kontrol eder. Konsol, cerraha ameliyat bölgesinin en ince detaylarını, çok iyi bir çözünürlüğe sahip, büyütülmüş, 3 boyutlu görüntüsünü verir. Geleneksel cerrahi yöntemlerinde olduğu gibi cerrah, operasyon sırasında yardımcı olan diğer ekip üyelerine liderlik eder ve aynı zamanda robotik sistemi yönetir.
Niçin Robotik Cerrahi Yaygınlaşmakta ve Geleneksel Cerrahi Yöntemlerin Yerini Almakta?
Robotik sistemi kullanan cerrahlar, birçok prosedür için robotik sistemin operasyon sırasında hassasiyeti, esnekliği ve kontrolü geliştirdiğini ve geleneksel tekniklere kıyasla ameliyat sahasını daha iyi görmelerini sağladığını fark ettiler. Cerrahlar, robotik cerrahiyi kullanarak, diğer yöntemlerle zor veya imkansız olabilecek hassas ve karmaşık prosedürleri gerçekleştirebilirler.
Genellikle, robotik cerrahi minimal invaziv cerrahiyi (daha az travmatik cerrahi) mümkün kılar. Minimal invaziv cerrahinin faydaları şunlardır:
Robotik Cerrahinin Riskleri Nelerdir?
Robotik cerrahi, küçük bir enfeksiyon riski ve geleneksel açık cerrahinin risklerine benzer bazı riskler içerir.
Robotik cerrahi sizin için uygun mu?
Robotik cerrahi herkes için bir seçenek değildir. Robotik cerrahinin yararları ve riskleri ve bunun diğer minimal invaziv cerrahi ve geleneksel açık cerrahi gibi diğer tekniklerle karşılaştırması hakkında bu doktorunuzla konuşun.
Giderek çok sayıda merkezde kurulan bu sistemler yaygınlaşsa da, robotik cerrahi, coğrafi konumunuzdaki tıp merkezlerinde bulunmayabilir.
Robotik cerrahi bir çok cerrahi branşta olduğu gibi genel cerrahide özellikle karın içi ve pelvik bölge ameliyatlarında başarıyla kullanılmaktadır. 2012 yılından beri robotik cerrahi sistemler üzerinde çalışmaktayım. Çok farklı cerrahi prosedürlerde robotik cerrahi uygulamalarında bulundum;
Robotik Cerrahi ile İlgili Bazı Klinik Çalışmalarım
- Akarsu C, Dural AC, Kankaya B, Çelik MF, Köneş O, Mert M, Kalaycı MU, Alış H. The early results of our initial experience with robotic adrenalectomy. Ulus Cerrahi Derg. 2014 Mar 1;30(1):28-33. doi: 10.5152/UCD.2014.2518. PMID: 25931887; PMCID: PMC4379778.
- Ozdemir M, Dural AC, Sahbaz NA, Akarsu C, Uc C, Sertoz B, Alis H, Makay O. Robotic transperitoneal adrenalectomy from inception to ingenuity: the perspective on two high volume endocrine surgery centers. Gland Surg. 2020 Jun;9(3):815-825. doi: 10.21037/gs.2020.02.21. PMID: 32775274; PMCID: PMC7347805.
- Tunca F, Dural A.C, Sahbaz N.A, Akarsu C, Sormaz İ.C, Emir NS, Guzey D, Senyurek YG. Pure transoral robotic thyroidectomy; institutional adaptation and early results from a tertiary endocrine surgery centre. The International Journal of Medical Robotics and Computer Assisted Surgery. 2020 December, 16(6):1-8. doi.org/10.1002/rcs.2151
- Akarsu C, Dönmez T, Ferahman S, Karabulut M, Şahbaz NA. Robotic Abdominoperineal Resection. Turk J Colorectal Dis 2021;31:275-276.